Suomen kulutusjalanjälki erinomainen

Share |

Lauantai 4.2.2023 - Juha Vuorio


Tässä muistiksi, että Suomi on hoitanut omalla Maapallon tontillaan asiansa erinomaisesti.

Kulutusjalanjälki -ajattelun ongelmia on periaatteessa kaksi. Ensinnäkin siinä lasketaan asiat nuppia kohden, kun pitäisi laskea asiat niiden pinta-alojen suhteen, jossa nupit asuvat.

Toinen ongelma on siinä, että pitäisi laskea ensi sijassa kulutus, eikä tuotanto; Suomen tapauksessa meitä kurittaa noissa laskelmissa paljon energiaa käyttävä vientiteollisuutemme, vaikka ao. tuotteet käyttävätkin jotkut muut. Kuitenkin vaikkapa Norjaa ei rangaista fossiilisten polttoaineiden tuotannosta, joten Norja voi patsastella laajaa kaivostoimintaa vaativien sähköautojensa kanssa mielin määrin.

Sama asia selittää suurelta osin sen, miksi esimerkiksi EU:n tasolla ovat kasvihuonepäästöt (yms.) laskeneet. Syynä on hiilivuoto, eli olemme ulkoistaneet tuotannon vaikkapa Kiinaan tai Intiaan, ja sitten patsastelemme, että emme kuluta luonnonvaroja tai tuota kasvihuonepäästöjä.

Tosiasiassa noin 3/4 maailman maista kuluttaa enemmän kuin omat luonnonvarat tuottavat,

Suomi kuuluu siihen neljännekseen, joka tuottaa enemmän kuin kuluttaa, ja tuossakin joukossa parempaan puoliskoon. Sen sijaan suurin osa EU-maista kuten Saksa, Benelux-maat, Ranska ja vaikkapa Britannia kuuluvat juuri tuohon luonnonvaroja runsaasti ylikuluttavaan joukkoon. 

Jostain syystä tämä kiistetään kaikissa EU-tason laskelmissa, ja arvaan, että omat viidennen kolonnat porukat toimittavat väärääkin tietoa aiheesta. Oletan, että Suomen ympäristöministeriö kuuluu mainittuun joukkoon.

kuva Global Gootprint Network -organisaatiolta, linkki ohessa, ..

Linkin avaamalla näkee molemmat kuvat, siis kartan ja alla olevan taulukon myöskin. Kuvassa arvattavalla tavalla vihreä on hyvä ja punainen huono. Tummemmat värit sitten joko erityisen hyviä tai erityisen huonoja. 

Avainsanat: ekolokinen jalanjälki, ekologia, tuotanto, kasvu