Mielenkiintoisia aikoja kuntapuolella

Share |

Sunnuntai 16.10.2016 klo 11:44


ohessa Forum 24:ssä 13.10.2016 ollut kirjoitukseni:


"Tarinan mukaan on olemassa vanha kiinalainen kirous: ”olkoon elämäsi mielenkiintoista”. Yleensä hyvinvoiva ja turvattu elämä on aika mielenkiinnotonta, ehkä tylsääkin. Kohteliaan kiinalaisen sanomana tuo tarkoittaa siis kaikin puolin päinvastaista tilannetta. Meille puolestaan on tulossa paljon mielenkiintoisia asioita sekä tapahtumina ja muutoksina että myös epävarmuuksina.


Eräs kiinnostava tapahtumasarja alkaa ensi vuoden huhtikuussa kuntavaalien muodossa. Meillä Oulussa tuo on kiinnostava useastakin näkökulmasta. Nämä ovat ensimmäiset suuren kuntaliitoksen jälkeiset kuntavaalit, joissa vaalikampanjat käydään jo yhdistyneessä kaupungissa.


Myös mitä ilmeisimmin näissä vaaleissa valitut valtuutetut tulevat suuressa määrin pyrkimään maakuntavaltuustoihin, joiden vaalit puolestaan pidetään jo reilun vuoden päästä tästä hetkestä presidentinvaaleihin yhdistettynä. Eduskuntavaalit ovat puolestaan reilu vuosi maakuntavaalien jälkeen ja eurovaalit samana vuonna hieman myöhemmin; olemmekin jatkuvassa vaalihuumassa tulevat pari kolme vuotta.
Oulun kaupungin kannalta ”kiinalaisella” tavalla mielenkiintoinen asia on suuri velkataakka, joka on saavuttamassa arvoa 4 000 euroa asukasta kohden lähimmän parin vuoden aikana. Suhteellinen velkataakka puolestaan tuplaantuu, kun velat jäävät emokunnalle monien toimintojen siirtyessä maakuntiin.


Maakunnan hallinnon muodostuminen tulee olemaan mielenkiintoinen prosessi; miten yhdistyvät ELY ja AVI, miten pelastuslaitos siirtyy kuntayhtymiltä maakunnalle, miten perusterveydenhoito ja erikoissairaanhoito tulevat saman hallinnon alle. Miten kunnissa tehottomana hylätty tilaaja-tuottajamalli onnistuu toimimaan tehokkaasti järjestäjä-tuottajamallina maakunnassa. Miten valinnanvapaus saadaan yhdistettyä julkisilla ja avoimen sektorin toimijoilla. Mikä on luottamushenkilöiden ja maakuntahallitusten rooli, ja niin edelleen.


Pieni asia ei myöskään ole verotuksen muutos, jossa arviolta yli puolet kunnallisveroista siirtyy valtionverotuksiin. Tämä puolestaan aiheuttaa velkaisille kunnille omarahoitustilanteen huomattavan heikkenemisen.


Tässä kaikessa sopassa meillä Oulussa vielä vaihtuu kaupunginjohtaja. Tosin nykyisen kaupunginjohtajan päätös lähteä eläkkeelle vielä vanhan valtuuston aikana oli mielestäni ryhdikäs. On etu, että valinnan tekee jo vakiintunut ja kokemusta saanut valtuusto. Lisäksi ajankohta mahdollistaa nyt valittavalle kaupunginjohtajalle hyvän mukaanpääsyn tähän muutosaaltoon.


Toivomme tulevalle, ensi vuoden alussa aloittavalle uudelle kaupunginjohtajallemme onnea ja menestystä; kenties samalla saamme sitä me muutkin!


Juha Vuorio


kaupunginvaltuutettu ja perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja"

Avainsanat: kuntatalous