Talvisodan ja koronan opetukset

20.03.2020

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kommentoi koronakriisin edetessä kuultuja talvisotarinnastuksia sekä yhteiskunnan varautumista kriiseihin.

Talvisodan yksi opetus oli se, että Suomen hallitus ja hallinto eivät uskoneet, että tuleva suursota koskee meitä. Asiantuntijat olivat siis rajusti väärässä.

Tämä tarkoitti, että Suomi ei aikuisten oikeasti varautunut rintamasotaan Venäjän kanssa. Ja sitten kun uhka oli oikeasti päällä, niin esimerkiksi aseita ei enää saanut kauppayhteyksien katkeamisen ja sen takia, että kaikki alkoivat varaamaan omat asetuotantonsa omaan käyttöön. Tietystikin ja ilman muuta ennustettavasti.

Samalla tavoin THL ja Suomen hallitus eivät uskoneet, että koronavirus koskee Suomea. Pitäisin selvänä, että jos kohtuullisiin varautumistoimiin olisi ryhdytty kuukauttakin aikaisemmin, niin toimet olisivat olleet kevyempiä, ja vaikka yksityiskohtia olisi tiukennettu, niin tilanteeseen olisi sopeuduttu helpommin. 

Nytkin "yllättäen" oleelliset terveydenhoitovälineet ovat eri valtioiden omissa varastoissa varattuna omien kansalaistensa tarpeisiin, ei meidän muiden. Globaalisuuden "kaikkivoipaisuus" tulee tässä hyvin esille.

Sanoisin niin, että johtomme ei kyennyt kummassakaan tapauksessa järkevään riskien hallintaan. 

Nykyisen tilanteen hyvä puoli on se, että ehkä nyt osataan ymmärtää omavaraisuuden merkitystä. Omavaraisuuttahan on viimeiset parikymmentä vuotta määrätietoisesti vähennetty.

Maatalouden osuudessa uskoisin, että omavaraisuus totetutuu paremmin kun meillä on runsaasti maataloutta ymmärtäviä ihmisiä; siis enemmän pieniä ja keskisuuria tiloja, kuin suurtiloja.

Kun tästä toivutaan, niin toivottavasti kaikkea ei unohdeta saman tien, ..

Halla-aho kirjoittaa:

”Viime päivinä on aiheellisesti peräänkuulutettu kansallista yhtenäisyyttä ja talvisodan henkeä. Merkillepantavaa on, että niitä peräänkuuluttavat nyt erityisesti sellaiset tahot, mm. Helsingin Sanomien toimittajat, jotka yleensä sylkäisevät kaiken ”kansallisen” päälle ja suhtautuvat nyrpistellen talvisota-mytologiaan.

Käytännössä yhtenäisyyspuheella tarkoitetaan sitä, että opposition pitäisi antaa vasemmistohallitukselle avoin shekki ja tukea kaikkia sen tavoitteita. Näin ei tietenkään ole. Perussuomalaiset tukevat hallitusta päättäväisissä toimissa koronaepidemian pysäyttämiseksi ja poikkeustilan aiheuttamien vahinkojen minimoimiseksi, mutta jatkamme oman, kansallismielisen vaihtoehdon esilletuomista sekä hallituksen yksittäisten toimien kritisointia silloin, kun siihen on aihetta.

Talvisota on opettavainen tarina, mutta vain, jos vuoden 1939 tapahtumat ymmärretään ja analysoidaan oikein. Kyseisenä vuonna hallitus oli, epäilemättä ”parhaaseen asiantuntijatietoon nojaten”, varma siitä, että Euroopassa kytevä suursodan uhka ”ei koske Suomea”. Tämän vuoksi välttämätöntä varautumista ei tehty. Kun asia sitten yhtäkkiä koskikin Suomea, armeijalla ei ollut varusteita, aseita eikä ammuksia. Kun tykistöllä ei ollut ammuksia, venäläisten tankkeja jouduttiin tuhoamaan Rajamäen viinatehtaan improvisoimilla polttopulloilla. Etulinja maksoi verellään poliittisen virhearvion.

Terveydenhoitohenkilökunta on tämän päivän etulinja, koronatestit ja hengityssuojat niitä tarvikkeita ja ammuksia, joita ei ole riittävästi, koska kriisin ei ajateltu koskevan Suomea. Etulinja maksaa jälleen.
Talvisota oli ihme ja kansallisen yhtenäisyyden ylistyslaulu, mutta sen opetus ei ollut se, että päättäjät ja viranomaiset ovat aina oikeassa tai että heidän arvioihinsa pitäisi aina luottaa sokeasti. Kriittinen keskustelu on siksi välttämätöntä myös kriisin keskellä.

Erityisen tärkeää kriittinen keskustelu on sitten, kun jälleenrakennuksen rahoituksesta aletaan puhua. Perussuomalaiset ovat korostaneet ja tulevat korostamaan priorisointia. Tämän kriisin jälkeen olemme kaikki köyhempiä, ja kaikki joutuvat joustamaan. Julkisesta rahankäytöstä on otettava kaikki löysät pois. Rahan kippaaminen ulkomaille ja tekemällä tehtyihin mustiin aukkoihin on lopetettava.

Vasta tämän jälkeen on kohtuullista vaatia uhrauksia suomalaisilta työntekijöiltä, yrittäjiltä ja perheiltä.”

02.05.2020Miten Suomea voidaan hallita tällaisella viestinnällä?
20.03.2020Talvisodan ja koronan opetukset
05.02.2020Hallituskumppaneita?
21.01.2020Islamin yhdistäminen terrorismiin kielletty EU:ssa
09.07.2019Puoluekokouksen linjapuhe
04.06.2019Hallitusohjelma 2019
02.06.2019Bernerin pyrähdys
29.05.2019Mikä on median tulevaisuus?
25.05.2019Eduskuntavaaleissa yli 80 prosenttia äänesti DDR-puolueita
17.05.2019Sitran tehtävänimikkeet

Siirry arkistoon »