Odessan joukkosurma - mitä tapahtui

08.03.2023

Vaikuttaa aika selvästä, että 2.3.2014 murhapoltettiin Odessassa vähintään 40 ihmistä, mahdollisesti uhreja oli enemmän.

Iltalehti kirjoitti 4.5.2014 tapahtuneesta otsikon: IS vieraili Odessan palotalossa: "Vain fasistit voivat tehdä tämän".  He polttivat ihmiset elävältä. Venäläismielisten mielenosoittajien surmanloukuksi koitunut ammattiliittojen talo avattiin sunnuntaina Odessassa yleisölle sen jälkeen, kun vainajat oli saatu kuljetettua pois palaneesta talosta.

Ilta-Sanomat kävi talon sisällä sunnuntaina iltapäivällä yhdessä satojen odessalaisten kanssa. Ihmiset vaelsivat talon sisällä pysähtynein katsein ja ottivat valokuvia. Kun väki sai kuulla paikalla olevan suomalaisen toimittajan, he purkivat tuskaansa kiivain sanankääntein.

- Kertokaa maailmalle totuus, mitä täällä tapahtuu. Vain fasistit voivat tehdä tämän. He polttivat ihmiset elävältä, väki sanoi puhuen toinen toistensa päälle.
- Krim teki oikein, kun irrottautui Ukrainasta. Muuten heillä olisi ollut tämä edessään, keski-ikäinen mies jatkoi ja sai muilta hyväksyviä nyökkäyksiä.

Tulipalon jäljet tyrmäävät. Ammattiliittojen talon palon tutkinta on yhä kesken, mutta yleisesti uskotaan talon syttyneen Ukraina-mielisten heittämistä polttopulloista. Tosin Ukrainan nykyhallinto on muistuttanut, että myös Venäjä-mieliset heittelivät ammattiliittojen talolla omia polttopullojaan. Tämä lausunto tuntuu herättävän erityistä ärtymystä talon tuhoja tutkivissa ihmisissä.

- Kiovan vallanpitäjät sanovat, että täällä kuolleet sytyttivät muka tulipalon itse ja tekivät siten itsemurhan. Miten he voivat edes sanoa sellaisia valheita? keski-ikäinen nainen kyseli.

- Moni meistä Odessan venäläisistä oli aivan aidosti Krimin poisottamista vastaan, mutta nyt tuntuu, että ilman Venäjän apua mekään emme täällä enää selviä, Tatjana jatkoi.

Joillakin ihmisillä on talon sisällä mukanaan myös printtejä valokuvista, jotka oli otettu talossa vielä siinä vaiheessa, kun ruumiit olivat sisällä. Järkyttävät kuvat on julkaistu sensuroimattomina useilla ukrainalaisilla ja venäläisillä nettisivuilla. Niistä näkyy, että monet ruumiista ovat täysin savun mustaamia ja näyttää siltä, että osa ihmisistä on kuollut niin nopeasti, etteivät he ole edes ehtineet yrittää pois rakennuksesta.


     *****     *****     *****     *****     *****

Aiheesta on olemassa tuoreeltaan esimerkiksi Reddit-palvelussa oleva analyysi. The Odessa Massacre - What REALLY Happened. Ohessa rinnalle vielä You Tube linkki samaan.

Tämän jutun mukaan osa kuolleista oli jälkien perusteella hakattu kuoliaaksi. Jutussa ei kuitenkaan näytetä kuolleita ihmisiä, koska silloin video poistettaisiin tai estettäisiin näkymästä.

Talossa oli siis ukrainalaisia venäläisperiäisiä, -kielisiä, tms. Pihalla taas Maidan väkeä käsivarsi- ym -nauhoineen. Mukana oli naamioituneita aseistettuja prokaattoriagentteja sekä noita Maiden-ihmisiä, jotka ampuivat talon ikkunoita kohden. Viranomaiset eivät olleet moksiskaan.

Vaikka paloasema oli kuulemma vain kilometrin päässä, niin paloautoja ei kuulunut. Yhdessä kuvassa näytettiin ilmeisesti väkijoukon pysäyttämä paloauto.

Toisessa kohtauksessa näkyi varsin selvästi (taas värinauhoilla varustettuja) nuoria naisia valmistamassa polttopulloja. Hymyilivät aurinkoisesti kuvaajalle.