Pohdintaa Ukrainan sodasta

20.11.2023

Kirjoitan lähiaikoina lisää Ukrainan sotaan johtaneista tapahtumista. Noissa on keskeistä sodan edullisuus joillekin osapuolille, erityisesti Yhdysvaltojen sotateolliselle kompleksille.

Oheinen video kertoo hyvin paljon Euroopan alennustilasta; mm. Saksa alistuu nöyrästi saamiinsa uhkailuihin.

Aiheesta laajemmin kirjoituksessani.

Iltalehden artikkelissa sotatieteiden dosentilta Ilmari Käihköltä murskakritiikki Suomen Ukraina-keskustelulle: "Ukrainan tilanne rintamalla on synkkä, ja todennäköisesti vain pahenee." Jutussa siteerataan myös Ukrainan asevoimien komentajaa Valeri Zalužnyita, joka maalasi brutaalia kuvaa Ukrainan asevoimien tilasta.

"Ukrainan kokoisen armeijan olisi Zalužnyin mukaan pitänyt voida edetä paljon enemmän ja nopeammin kuin mitä vastahyökkäyksessä on käynyt.

– Jos katsot Naton oppikirjoja ja teet laskelmat, kuten me teimme, neljän kuukauden olisi pitänyt riittää Krimille pääsemiseen, Krimillä taistelemiseen ja Krimin palauttamiseen, Zalužnyi sanoo.

Sen sijaan Zalužnyi joutui näkemään, kuinka Ukrainan joukot jäivät jumiin miinoitettuihin kenttiin Bahmutin lähellä, ja Venäjän tykistö ja droonit tekivät selvää länsimaiden toimittamista aseista. Sama toistui etelän suunnasta tehdyssä vastahyökkäyksessä, jossa prikaatit joutuivat heti ongelmiin.

– Ensin ajattelin, että komentajissa on jotain vikaa, joten vaihdoin heistä osan. Sitten ajattelin, että ehkä sotilaamme eivät pysty tähän, joten vaihdoin sotilaita prikaatien välillä.

Tämä ei auttanut. Zalužnyin mukaan nyt nähdään samanlainen pattitilanne kuin vuonna 1941 julkaistussa neuvostoliittolaisen kenraalimajuri P.S. Smirnovin julkaisemassa oppaassa. Pattitilanne, joka ei raukea, ellei toinen osapuoli saa käyttöönsä uutta ja ylivoimaista teknologiaa, joka olisi yhtä mullistavaa kuin ruudin keksiminen. Sellaista ei valitettavasti ole näköpiirissä.

Mitä pidempään tilanne jatkuu, sitä enemmän Venäjä hyötyy. Siinä missä Venäjällä riittää kyltymättömät reservit sotilaita, joiden henget ovat halpoja, Ukrainalla ei Zalužnyin mukaan ole mitään arvokkaampaa kuin maan ihmiset. Vielä tällä hetkellä sotilaita riittää, mutta tilanne voi muuttua. Ratkaisu tarvitaan nopeasti, koska muuten tilanne pahenee.

– Ennemmin tai myöhemmin tulemme huomaamaan, että meillä ei yksinkertaisesti ole enää riittävästi ihmisiä taistelemaan."


Iltalehden lisäksi myös Helsingin Sanomat on alkanut pohtimaan, että entäpä jos Ukraina alkaakin häviämään.

Joku voisi sanoa, että aika kevein perustein on länsimaiden kannustamana tapatettu ja vammautettu valtavat määrät ukrainalaissotilaita. Toivon, että tapattamista olisi tehty jo tarpeeksi. Lisäksi Ukraina on suurilta osiltaan raunioitumaan. Voin kuvitella, kuka joutuu maksamaan jälleenrakennusta. 

     ***     ***     ***

Laitetaan tähän loppuun kaverin kirjoitus Uuden Suomen blogeissa ihmettelystä, että miksi kaikki länsimaiden toimenpiteet tähtäävät sodan ukrainalaisten kärsimysten jatkamiseen, eikä suinkaan tappamisen lopettamiseen. 

15.02.2024Biden, Blinken ja CIA:n vaaliavustajat
14.02.2024Korruptiontorjunta kunnissa - julkiset hankinnat
12.02.2024Ulkoministeriö USA:n sotilassopimuksesta DCA:sta
10.02.2024Tuulivoimalat ja ympäristö
08.02.2024Fingrid - energiakartelli
03.02.2024Eurooppa huolissaan Bidenin USA:n protektionismista
01.02.2024Puolustusministeriön vastaukset Natosta
27.01.2024Rakennuslaki 2025
25.01.2024Ukrainan tilanteesta 22.2.2022
23.01.2024Miesopettajat takaisin!

Siirry arkistoon »