Muutokset kansainväliseen terveyskäytäntöön, WHO

05.11.2023

Valtioneuvoston sivuilta lainattuna. Olen siinä uskossa, että nämä liittyvät vaikkapa korona-aikaan liittyneisiin käytänteisiin suhteessa väestöön.

     ***     ***     ***

SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Muistio Neuvotteleva virkamies Mirka-Tuulia Kuoksa 2.11.2023

KANSAINVÄLISEN TERVEYSSÄÄNNÖSTÖN (2005) MUUTOSTEN HYVÄKSYMINEN

Monenvälinen yhteistyö on olennaisen tärkeää torjuttaessa pandemioita ja muita laaja-alaisia terveyshätätilanteita, jotka eivät lähtökohtaisesti tunne rajoja ja edellyttävät yhteisiä toimia. Maailman terveysjärjestö WHO:lla on mandaattinsa perusteella keskeinen rooli tässä prosessissa johtavana ja koordinoivana viranomaisena maailmanlaajuisiin terveyshaasteisiin vastaamisessa, ja se perussääntönsä nojalla avustaa jäsenmaita niiden pyynnöstä terveyshätätilanteissa.

WHO:n kansainvälinen terveyssäännöstö (International Health Regulations, IHR, 2005, SopS 50 ja 51/2007)) asettaa jäsenmaille kansainvälisoikeudellisia velvoitteita terveyshätätilanteisiin liittyen. IHR on WHO:n perussäännön (SopS 26/1948) 21 artiklan mukainen, kaikkia osapuolia sitova ohjesääntö. IHR:n tavoitteena on tautien kansainvälisen leviämisen ehkäisy, torjunta, ja hallinta käyttäen kansanterveydellisiä keinoja, jotka ovat oikeassa suhteessa ja rajoittuvat kansanterveysuhkiin aiheuttamatta tarpeettomia häiriöitä kansainväliselle liikenteelle ja kaupalle.

WHO:n yleiskokous hyväksyi toukokuussa 2022 muutoksia IHR:n 55, 59, 61, 62 ja 63 artikloihin. Kyseiset muutokset koskevat määräaikoja, joiden puitteissa IHR:ään myöhemmin esitettävät muutokset tulee hyväksyä, hylätä tai esittää niihin varauma. IHR:n 59 artiklaa muutettiin siten, että aika, jonka kuluessa sopimuksen osapuolen tulee ilmoittaa WHO:n yleiskokouksen hyväksymien IHR:n muutosten hylkäämisestä tai sitä koskevasta varaumasta, lyhennettiin 10 kuukauteen (aiemmin 18 kuukautta) ja IHR:ää koskevien muutosten voimaantuloaika lyhennettiin 12 kuukauteen (aiemmin 24 kuukautta). IHR:n 55, 61, 62 ja 63 artiklat sisältävät viittaukset 59 artiklassa esitettyihin määräaikoihin. Tämän vuoksi myös näihin artikloihin oli tarpeen tehdä tekniset muutokset 59 artiklaan tehtyjen muutosten perusteella.

Toukokuussa 2022 hyväksytyt muutokset tulevat voimaan 31.5.2024. Valtioiden tulee hyväksyä esitetyt muutokset kansallisten menettelyidensä mukaisesti IHR:n 59(1) artiklan mukaisessa 18 kuukauden määräajassa siitä, kun WHO:n pääjohtaja on ilmoittanut WHO:n yleiskokouksen hyväksyneen IHR:ään tehdyt muutokset, eli 1.12.2023 mennessä.

Nyt kyseessä olevat muutokset ovat luonteeltaan teknisiä, eivätkä sisällä eduskunnan toimivaltaan kuuluvia määräyksiä. Muutoksista ei siten ole tarpeen laatia hallituksen esitystä, vaan muutosten hyväksymisestä päättää tasavallan presidentti, jonka jälkeen muutokset saatetaan kansallisesti voimaan valtioneuvoston asetuksella.

Edellä olevan perusteella esitetään, että Tasavallan Presidentti hyväksyy kansainvälisen terveyssäännöstön (2005) artikloihin 55, 59, 61, 62 ja 63 tehdyt muutokset.


     ***     ***     ***

SEITSEMÄSKYMMENESVIIDES MAAILMAN TERVEYSKOKOUS WHA75.12, 28. toukokuuta 2022

Muutokset vuoden 2005 kansainväliseen terveyssäännöstöön

Seitsemäskymmenesviides maailman terveyskokous, joka on käsitellyt vuoden 2005 kansainvälisen terveyssäännöstön muutosehdotuksen1 , jonka liitteeseen sisältyvät Amerikan yhdysvaltojen vuoden 2005 kansainvälisen terveyssäännöstön 55 artiklan 1 kohdan mukaisesti toimittamat muutosehdotukset;

palauttaa mieliin vuonna 2022 tehdyn päätöksen EB150(3), joka koskee vuoden 2005 kansainvälisen terveyssäännöstön vahvistamista ja menettelyä säännöstön tarkistamiseksi mahdollisella muutoksella ja jossa otettiin huomioon WHO:n valmiuksien ja toimien vahvistamista terveyshätätilanteissa käsittelevän työryhmän käymät keskustelut, jotka koskivat vuoden 2005 kansainvälisen terveyssäännöstön vahvistamista täytäntöönpanon, noudattamisen ja mahdollisten muutosten avulla, ja jossa kehotettiin jäsenvaltioita ryhtymään kaikkiin asianmukaisiin toimenpiteisiin mahdollisten muutosten harkitsemiseksi vuoden 2005 kansainväliseen terveyssäännöstöön ilman, että tämä johtaisi koko asiakirjan avaamiseen uudelleen uusille neuvotteluille;

ilmaisee arvostuksensa WHO:n valmiuksien ja toimien vahvistamista terveyshätätilanteissa käsittelevän työryhmän työlle, jota työryhmä on tehnyt kehittäessään osallistavan jäsenvaltiojohtoisen menettelyn muutosten harkitsemiseksi vuoden 2005 kansainväliseen terveyssäännöstöön;

pitää tervetulleena WHO:n valmiuksien ja toimien vahvistamisesta terveyshätätilanteissa vuonna 2022 tehtyä päätöstä WHA75(9)2, jossa jäsenvaltiot päättivät aloittaa jäsenvaltiojohtoisen menettelyn muutosten harkitsemiseksi vuoden 2005 kansainväliseen terveyssäännöstöön jäljempänä hyväksyttyjen muutosten lisäksi;

palauttaa mieliin, että jäsenvaltiot päättivät perustaa vuoden 2005 kansainväliseen terveyssäännöstöön tehtäviä muutoksia käsittelevän työryhmän (WGIHR) WHO:n valmiuksien ja toimien vahvistamista terveyshätätilanteissa käsittelevän työryhmän kautta käsitelläkseen kohdennettuja muutoksia, joilla puututaan tiettyihin ja selkeästi määriteltyihin ongelmiin, haasteisiin, mukaan lukien oikeudenmukaisuuskysymyksiin, teknologiseen tai muuhun kehitykseen tai puutteisiin, joita ei ole tehokkaasti pystytty korjaamaan muulla tavoin, mutta jotka ovat ratkaisevan tärkeitä vuoden 2005 kansainvälisen terveyssäännöstön tehokkaan täytäntöönpanon ja noudattamisen sekä säännöstön yleismaailmallisen soveltamisen tukemisessa kaikkien maailman ihmisten suojelemiseksi sairauksien kansainväliseltä leviämiseltä yhdenvertaisella tavalla;

1 Asiakirja A75/18. 2 Mukaan lukien muut asiakirjan A75/18 liitteessä esitetyt ehdotetut muutokset sekä muut muutokset, joita muut kansainvälisen terveyssäännöstön (2005) osapuolet tai pääjohtaja ovat toimittaneet tai voivat toimittaa muun muassa edellä mainitun jäsenvaltiojohtoisen menettelyn kautta. panee merkille osapuolten oikeuden ilmoittaa pääjohtajalle vuoden 2005 kansainvälisen terveyssäännöstön jäljempänä olevien muutosten hylkäämisestä tai varaumista niihin 61 ja 62 artiklan mukaisesti, 1. HYVÄKSYY vuoden 2005 kansainvälisen terveyssäännöstön 55 artiklan 3 kohdan mukaisesti muutokset 59 artiklaan ja niiden johdosta vuoden 2005 kansainvälisen terveyssäännöstön 55, 61, 62 ja 63 artiklaan tarvittavat päivitykset, jotka on esitetty jäljempänä olevassa liitteessä;

2. KEHOTTAA osapuolia tekemään vuoden 2005 kansainvälisen terveyssäännöstön 44 artiklan mukaisesti toistensa kanssa yhteistyötä teknisen yhteistyön ja logistisen tuen tarjoamiseksi tai helpottamiseksi erityisesti vuoden 2005 kansainvälisessä terveyssäännöstössä edellytettyjen julkisten terveysvalmiuksien kehittämisessä, vahvistamisessa ja ylläpitämisessä.

OIKEAKSI TODISTETTU JÄLJENNÖS, Derek Walton OIKEUDELLINEN NEUVONANTAJA

LIITE, 59 artikla Voimaantulo ja hylkäämisen tai varaumien esittämisen määräaika

1. WHO:n perussäännön 22 artiklassa määrätty määräaika tämän säännöstön hylkäämiselle tai varauman esittämiselle siihen on 18 kuukautta siitä päivämäärästä, kun pääjohtaja on ilmoittanut terveyskokouksen hyväksyneen tämän säännöstön. Pääjohtajan tämän ajanjakson päättymisen jälkeen vastaanottamilla hylkäyksillä tai varaumilla ei ole vaikutusta. 1bis WHO:n perussäännön 22 artiklassa määrätty määräaika tämän säännöstön muutoksen hylkäämiselle tai varauman esittämiselle siihen on 10 kuukautta siitä päivämäärästä, kun pääjohtaja on ilmoittanut terveyskokouksen hyväksyneen muutoksen tähän säännöstöön. Pääjohtajan tämän ajanjakson päättymisen jälkeen vastaanottamilla hylkäyksillä tai varaumilla ei ole vaikutusta.

2. Tämä säännöstö tulee voimaan 24 kuukauden kuluttua tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetun ilmoituksen päivämäärästä, ja tämän säännöstön muutokset tulevat voimaan 12 kuukauden kuluttua tämän artiklan 1bis kohdassa tarkoitetun ilmoituksen päivämäärästä lukuun ottamatta seuraavia tilanteita: (a) valtio on hylännyt tämän säännöstön tai sen muutoksen 61 artiklan mukaisesti;

(b) varauman tehneen valtion osalta tämä säännöstö tai sen muutos tulee voimaan 62 artiklassa määrätyllä tavalla;

(c) valtion osalta, josta tulee WHO:n jäsen tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetun, pääjohtajan antaman ilmoituksen päivämäärän jälkeen ja joka ei jo ole tämän säännöstön osapuoli, säännöstö tulee voimaan 60 artiklassa määrätyllä tavalla;

ja (d) valtion osalta, joka ei ole WHO:n jäsen, mutta joka hyväksyy tämän säännöstön, säännöstö tulee voimaan 64 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

3. Jos valtio ei pysty mukauttamaan kansallisia lainsäädäntö- ja hallintojärjestelyjään täysin tämän säännöstön tai sen muutoksen mukaisiksi tämän artiklan 2 kohdassa määrätyn ajanjakson kuluessa, kyseisen valtion on tapauksen mukaan toimitettava tämän artiklan 1 tai 1bis kohdassa määritellyn sovellettavan ajanjakson kuluessa pääjohtajalle keskeneräisiä mukautuksia koskeva ilmoitus ja saatettava mukautukset päätökseen viimeistään 12 kuukauden kuluessa tämän säännöstön tai sen muutoksen tultua voimaan kyseisen osapuolen osalta.

55 artikla Muutokset

1. Kuka tahansa osapuoli tai pääjohtaja voi ehdottaa muutoksia tähän säännöstöön. Tällaiset muutosehdotukset on toimitettava terveyskokouksen käsiteltäviksi.

2. Pääjohtaja antaa kaikkien ehdotettujen muutosten tekstit tiedoksi kaikille osapuolille vähintään neljä kuukautta ennen sitä terveyskokousta, jossa niitä ehdotetaan käsiteltävän.

3. Terveyskokouksen tämän artiklan mukaisesti tähän säännöstöön hyväksymät muutokset tulevat voimaan kaikkien osapuolten osalta samoin ehdoin ja samoin oikeuksin ja velvollisuuksin, joista määrätään WHO:n perussäännön 22 artiklassa ja tämän säännöstön 59–64 artiklassa, ja kyseisissä artikloissa määrättyjen tämän säännöstön muutoksia koskevien määräaikojen mukaisesti.

61 artikla Hylkääminen

Jos valtio ilmoittaa pääjohtajalle tämän säännöstön tai sen muutoksen hylkäämisestä 59 artiklan 1 tai 1bis kohdassa määrätyn sovellettavan ajanjakson kuluessa, tämä säännöstö tai kyseisen muutos ei tule voimaan kyseisen valtion osalta. Kaikki 58 artiklassa luetellut kansainväliset terveystoimia koskevat sopimukset tai määräykset, joiden osapuolena kyseinen valtio jo on, pysyvät voimassa kyseisen valtion osalta.

62 artikla Varaumat

1. Valtiot voivat tehdä varaumia tähän säännöstöön tai sen muutokseen tämän artiklan mukaisesti. Tällaiset varaumat eivät saa olla ristiriidassa tämän säännöstön päämäärän ja tarkoituksen kanssa.

2. Tähän säännöstöön tai sen muutokseen tehtävästä varaumasta on ilmoitettava pääjohtajalle tapauksen mukaan 59 artiklan 1 ja 1bis kohdan, 60 artiklan, 63 artiklan 1 kohdan tai 64 artiklan 1 kohdan mukaisesti. Valtion, joka ei ole WHO:n jäsen, on ilmoitettava pääjohtajalle mahdollisista varaumista tämän säännöstön hyväksymisilmoituksessa. Varaumia laativien valtioiden olisi toimitettava pääjohtajalle kyseisten varaumien perustelut.

3. Tämän säännöstön tai sen muutoksen osittainen hylkääminen katsotaan varaumaksi.

4. Pääjohtaja antaa 65 artiklan 2 kohdan mukaisesti ilmoituksen jokaisesta tämän artiklan 2 kohdan mukaisesti vastaanotetusta varaumasta. Jos (a) varauma tehtiin ennen tämän säännöstön voimaantuloa, pääjohtaja pyytää niitä jäsenvaltioita, jotka eivät ole hylänneet tätä säännöstöä, ilmoittamaan hänelle kuuden kuukauden kuluessa, jos ne vastustavat varaumaa, tai (b) jos varauma on tehty tämän säännöstön voimaantulon jälkeen, pääjohtaja pyytää osapuolia ilmoittamaan hänelle kuuden kuukauden kuluessa, jos ne vastustavat varaumaa, tai (c) jos varauma on tehty tämän säännöstön muutokseen, pääjohtaja pyytää osapuolia ilmoittamaan hänelle kolmen kuukauden kuluessa, jos ne vastustavat varaumaa. Osapuolet, jotka vastustavat tämän säännöstön muutokseen tehtyä varaumaa, olisi toimitettava pääjohtajalle vastustuksen perustelut.

5. Pääjohtaja antaa tämän ajanjakson kuluttua kaikille osapuolille tiedoksi varaumista vastaanottamansa vastalauseet. Jos tähän säännöstöön on tehty varauma ja jos kuuden kuukauden kuluessa tämän artiklan 4 kohdassa tarkoitetun ilmoituksen päivämäärästä vähintään kolmannes tämän artiklan 4 kohdassa tarkoitetuista valtioista ei ole vastustanut varaumaa, varauma katsotaan hyväksytyksi ja tämä säännöstö tulee voimaan varauman tehneen valtion osalta kyseistä varaumaa lukuun ottamatta. Jos tämän säännöstön muutokseen on tehty varauma ja jos kolmen kuukauden kuluessa tämän artiklan 4 kohdassa tarkoitetun ilmoituksen päivämäärästä kolmannes tämän artiklan 4 kohdassa tarkoitetuista valtioista ei ole vastustanut varaumaa, se katsotaan hyväksytyksi ja muutos tulee voimaan varauman tehneen valtion osalta kyseistä varaumaa lukuun ottamatta.

6. Jos vähintään kolmannes tämän artiklan 4 kohdassa mainituista valtioista vastustaa tähän säännöstöön tehtyä varaumaa kuuden kuukauden kuluessa tämän artiklan 4 kohdassa tarkoitetun ilmoituksen päivämäärästä tai tämän säännöstön muutokseen tehtyä varaumaa kolmen kuukauden kuluessa tämän artiklan 4 kohdassa tarkoitetun ilmoituksen päivämäärästä, pääjohtaja ilmoittaa varauman tehneelle valtiolle, että se harkitsee peruuttavansa varauman kolmen kuukauden kuluessa pääjohtajan antaman ilmoituksen päivämäärästä.

7. Varauman tehneen valtion on edelleen täytettävä kaikki varauman kohdetta vastaavat velvollisuutensa, jotka valtio on hyväksynyt jonkin 58 artiklassa luetellun kansainvälisen terveystoimia koskevan sopimuksen tai määräyksen nojalla.

8. Jos varauman tehnyt valtio ei peruuta varaumaa kolmen kuukauden kuluessa tämän artiklan 6 kohdassa tarkoitetun pääjohtajan antaman ilmoituksen päivämäärästä, pääjohtaja pyytää näkemystä arviointikomitealta varauman tehneen valtion tätä pyytäessä. Arviointikomitea antaa pääjohtajalle neuvoja mahdollisimman pian 50 artiklan mukaisesti varauman käytännön vaikutuksesta tämän säännöstön toimintaan.

9. Pääjohtaja toimittaa varauman ja tarvittaessa arviointikomitean näkemykset terveyskokouksen käsiteltäviksi. Jos terveyskokous vastustaa enemmistön äänin varaumaa sillä perusteella, että se on ristiriidassa tämän säännöstön päämäärän ja tarkoituksen kanssa, varaumaa ei hyväksytä ja tämä säännöstö tai sen muutos tulee voimaan varauman tehneen valtion osalta vasta, kun se peruuttaa varaumansa 63 artiklan mukaisesti. Jos terveyskokous hyväksyy varauman, tämä säännöstö tai sen muutos tulee voimaan varauman tehneen valtion osalta varaumaa lukuun ottamatta.

63 artikla Hylkäämisen ja varauman peruuttaminen

1. Valtio voi milloin tahansa peruuttaa 61 artiklan mukaisesti tehdyn hylkäämisen ilmoittamalla asiasta pääjohtajalle. Tällaisissa tapauksissa tämä säännöstö tai tapauksen mukaan sen muutos tulee voimaan kyseisen valtion osalta, kun pääjohtaja vastaanottaa ilmoituksen, paitsi jos valtio hylkäyksen peruuttaessaan tekee varauman, jolloin tämä säännöstö tai tapauksen mukaan sen muutos tulee voimaan 62 artiklassa määrätyn mukaisesti. Tämä säännöstö ei missään tapauksessa tule voimaan kyseisen valtion osalta kuin aikaisintaan 24 kuukauden kuluttua 59 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun ilmoituksen päivämäärästä, eikä tämän säännöstön muutos tule missään tapauksessa voimaan kyseisen valtion osalta kuin aikaisintaan 12 kuukauden kuluttua 59 artiklan 1bis kohdassa tarkoitetun ilmoituksen päivämäärästä.

2. Kyseinen osapuoli voi peruuttaa varauman kokonaan tai osittain milloin tahansa ilmoittamalla asiasta pääjohtajalle. Tällaisissa tapauksissa peruuttaminen tulee voimaan siitä päivämäärästä, jona pääjohtaja on vastaanottanut ilmoituksen.

Kahdeksas täysistunto, 28. toukokuuta 2022

25.04.2024Isokallion madonluvut 2013
19.04.2024Raportti väestönvaihdon etenemisestä
11.04.2024Rasismikeskustelu - hallintakeino
09.04.2024Suomi - Pohjolan Kongo
04.04.2024DCA-sopimus, teksti ja muistio
30.03.2024Tekoälyn biasointi - häntä heiluttaa koiraa
07.03.2024Victoria Nuland eroaa: katastofaalinen ura takana
05.03.2024Turvetuotannon muistoksi
02.03.2024Oikeuslaitos on rikki
29.02.2024EU:n ennallistamisasetus
15.02.2024Biden, Blinken ja CIA:n vaaliavustajat
14.02.2024Korruptiontorjunta kunnissa - julkiset hankinnat
12.02.2024Ulkoministeriö USA:n sotilassopimuksesta DCA:sta
10.02.2024Tuulivoimalat ja ympäristö
08.02.2024Fingrid - energiakartelli
03.02.2024Eurooppa huolissaan Bidenin USA:n protektionismista
01.02.2024Puolustusministeriön vastaukset Natosta
27.01.2024Rakennuslaki 2025
25.01.2024Ukrainan tilanteesta 22.2.2022
23.01.2024Miesopettajat takaisin!
15.01.2024Karkoitus Siperiaan vuonna 1914
13.01.2024JFK - avoin tapaus näyttää viattomuuden ajan lopun
29.12.2023Manifesti maahanmuutosta Suomessa
24.12.2023Viinivaaran vedenotto - vuosikymmenien hanke
17.12.2023Oulun kaupunginjohtajan teesit talousarviossa
09.12.2023Libyan tulva 2023 - jäljet johtavat vuoteen 2011
26.11.2023Vapaa Pohjoisnapa!
21.11.2023Der Layen hallitsemattomasta maahanmuutosta
20.11.2023Pohdintaa Ukrainan sodasta
19.11.2023Pohdintaa Euroopan tilanteesta
10.11.2023John F. Kennedy - unelma uudesta Camelotista
06.11.2023Manifesti maahanmuutosta Saksassa
05.11.2023Muutokset kansainväliseen terveyskäytäntöön, WHO
31.10.2023Tiedusteluväen apu Bidenin vaalikampanjassa
10.08.2023Mike Shellenbergerin todistus USA:n kongressille
25.06.2023Woke - hyvä kooste aiheesta
17.06.2023Markku Jokisipilä ja nuorison liikkuminen
06.05.2023Naton sodat
23.04.2023Ukrainan rauhanneuvottelut maaliskuu 2022
20.04.2023Kuka palkkasi Kiovan tarkka-ampujat
12.04.2023Julian Assagne
10.04.2023Peruskoulu Suomessa
27.03.2023Suomi on hiilinielu
22.03.2023Ruotsinvallan Suomi - riistomaa
20.03.2023Sipilän hallituksen taksiuudistus
08.03.2023Odessan joukkosurma - mitä tapahtui
04.03.2023Kiinan rauhanaloite Ukrainaan
21.02.2023Translain äänestykset, osa 2
20.02.2023Translain äänestykset
16.02.2023Eija-Riitta Korhola
08.02.2023Tommy Robinson - Britannian loppu
25.01.2023Suomi salailee menneisyyttään
16.01.2023Jarkko Sipilän Valepoliisi
13.01.2023Rikoslain 12 luku 2 pykälä Sotaan yllyttäminen
28.12.2022Sähkön hinta ja hyötyjät
25.12.2022Vihreän liiton puolueohjelma
23.12.2022Toitotus hiilensidonnasta poliittista retoriikkaa
13.12.2022Vaiettu vääryys - soidemme hiilensidonta
08.12.2022Kaksi vallankaappausyritystä
06.12.2022Adolf Ehrnrooth ja Augustin Ehrensvärd
03.12.2022Suurin osa maapalloa lämpenee keskimääräistä nopeampaa
27.11.2022Kansalaisten valvonta idässä ja lännessä
19.11.2022Miesten tasa-arvo
22.10.2022Euroopan metsät ja aarniometsät
16.10.2022Syvä lama 1991-95
03.10.2022Todenmukainen satiiri yhteiskunnastamme
03.10.2022Alueemme ehdokkaat eduskuntavaaleihin
19.09.2022Potilasturvallisuuslain äänestys
22.08.2022Kulttuurien omiminen
27.07.2022Miesviha Suomessa
10.07.2022Ilmastopaniikki ja Stalin
01.07.2022Sukupuolineutraali vanhemmuuslaki
25.06.2022Tapaus Rydman
24.04.2022Kun Allah saapuu kaupunkiin
07.03.2022Kuvauksia Trudeaun despoottimaisesta toiminnasta
22.02.2022 2.22Levittääkö EU:n komissio valeuutisia?
01.02.2022Eurooppa Vihertyy
24.01.2022Mika Anttosen teesit ympäristöstä
22.01.2022Valtionlaitokset kansalaisia vastaan
27.12.2021Uusia virkoja sivistystoimeen Oulussa
20.12.2021Aluevaalit tammikuussa, muista äänestää!
20.11.2021Pauli Vahteran teesit mm. velasta
26.08.2021Suomenruotsalainen ajattelu lähihistoriassamme
20.08.2021Miten käy naisten turvallisuuden translain myötä
18.08.2021Islam - Mitä lännen tulee tietää?
08.08.2021Valkoinen (ja muukin) orjakauppa
07.07.2021Anarkotyrannia - valtion tuleva olemus?
01.07.2021Kuntavaaleissa kokoomuksen valtuustoryhmään
06.06.2021Tanska mahdollistaa turva­paikan­hakijoiden sijoittamisen Euroopan ulkopuolelle
23.04.2021Taikauskoa yliopistoissamme
25.03.2021Vakava uhka demokratialle.
21.03.2021Elpymisväline voidaan kaataa
15.03.2021SDP:n ideologia
06.02.2021Tarkastusviraston pääjohtajan tarkastusmatkat
24.01.2021Hieman sarkastinen kuvaus Suomesta
23.01.2021Pakkosyöttöä kouluissamme
19.01.2021Suomen asuttuna pitäminen
18.01.2021Kehitysapu
17.01.2021Ruotsin kieli
12.01.2021Euroopan Unioni:

Näytä lisää »